Thema kunst

Datum: 14 maart 2023 - vrijdag 12 mei 2023 

Kunst is een breed thema. Je kunt er alle kanten mee op: een museum, verschillende kunstenaars, verschillende technieken, verschillende stromingen, praten over kunst en kunst maken. Daarin kun je nog kiezen tussen 2D en 3D. Zoveel mogelijkheden in een thema wat voor de meeste kinderen nog onbekend terrein is. Ik moet toegeven, het was in het begin even een zoektocht welke kant ik op zou gaan. Maar ik heb wederom genoten van dit thema! 

Uitstapje Het Noordbrabants Museum 

De school waar ik werk staat in Vught. Vught ligt dichtbij 's-Hertogenbosch. Ik wilde de leerlingen graag een ervaring bieden die niet voor alle leerlingen binnen handbereik ligt. Daarnaast moest het thema gaan leven, wat best lastig is met stof die voor veel kinderen nog onbekend terrein is. Ik sprong achter de laptop en ik kwam uit op de website van Het Noordbabants Museum, En weet je wat dus echt super tof is? Met de klas naar het museum is helemaal gratis! 

 

Wij hebben met de leerlingen gebruik gemaakt van het gratis bezoek en hebben een speurtocht gedaan: https://www.hetnoordbrabantsmuseum.nl/bezoek/activiteiten/op-safari/ 

 

Meer weten over het gratis bezoek? Check: https://www.hetnoordbrabantsmuseum.nl/bezoek/onderwijs/primair-onderwijs/ga-zelf-op-onderzoek-uit/ 

 

Daarnaast volgden wij een tijdelijk programma: het feest van de hertog. Bij dit programma hoorde een interactieve rondleiding met dans en muziek. Echt een unieke ervaring!

Boekentips! 

Titel: Naar het museum (Willewete) 

Schrijver: Florence Ducatteau - Chantal Peten 

Uitgeverij: Clavis Informatief 

 

Wil je alles weten over het museum wat er te beleven valt? In die boek lees je meer over wie er allemaal werken en over soorten musea. Mag je een kunstwerk aanraken? Wat is een catalogus? Kun je in een museum ook iets anders doen dan kijken naar wat er tentoongesteld wordt? Op deze en vele andere vragen krijg je een antwoord.  

 

Mijn ervaring: Een boek waarmee de woordenschat van de leerlingen flink vergroot wordt. Er staan herkenbare woorden in maar ook moeilijkere en nieuwe woorden. Het wordt op een verhalende manier verteld. Ik heb het boek opgedeeld in verschillende gedeeltes en iedere keer gedetailleerd besproken wat er gelezen is. Op deze manier bleef de betrokkenheid hoog. Echt een aanrader! Ook fijn om te gebruiken bij het inrichten van je themahoek: museum! 

en meer.. 

Piet Mondriaan 

Bij ons op school werken wij ieder jaar aan het project: Kunstweken.

Beeldende vorming is essentieel voor de ontwikkeling van kinderen. Woorden en cijfers zijn simpelweg niet genoeg om uit te drukken wie we zijn. Juist met kunst leren kinderen zelf een oordeel te vormen en dingen te zeggen die anders onbesproken blijven.

De Kunstweken is een vernieuwend educatief concept dat hier schoolbreed invulling aan geeft. Door hen kennis te laten maken met bijzondere kunstenaars als Van Gogh, Picasso of Mondriaan worden leerlingen van basisonderwijs in hun eigen werk geïnspireerd.

https://www.kunstweken.nl/home 

 

Dit jaar hadden wij als kunstenaar: Piet Mondriaan. En het project van de kunstweken viel midden in ons thema kunst. Ideaal, want zo konden de leerlingen meteen een kunstwerk maken voor in ons eigen museum. Omdat de kunstweken ook tegelijk vielen met de lente, hebben we dit meteen gecombineerd. Zie het filmpje hierlangs voor het resultaat! 

 

Bij het maken van kunstwerken heb ik een prentenboek gebruikt: Keepvogel en kijkvogel. Dit was heel helpend voor de leerlingen om een beter beeld van de schilder te krijgen. En wisten jullie dat Piet Mondriaan vroeger ook meester is geweest? Mega herkenbaar voor de leerlingen!

Museum in de klas! 

Ieder thema bedenken wij SAMEN met de kinderen een spelhoek. Hier heb je als leerkracht dus niet altijd invloed op. Je kunt het natuurlijk wel een beetje sturen door bepaald aanbod te kiezen wat richting een thema gaat. Tijdens het thema hebben wij het vooral over het museum gehad. Hierbij hebben we veel gebruik gemaakt van het boek 'Naar het museum' in de serie Willewete. 

Samen met de kinderen hebben we een museum in de klas gemaakt. We hebben bedacht wat er nodig is voor het museum, maar ook aanvullingen zoals een restaurant en garderobe. Oja, een laptop en telefoon doen het goed in elke spelhoek. Voor de kinderen zijn dit tegenwoordig zo'n herkenbare producten. Net zoals een pinautomaat ;)

Daarnaast hebben we de personages uit het boek besproken en hiervan zijn rolkaartjes aanwezig in de themahoek. Deze zijn gratis te downloaden hieronder, 

 

Benieuwd naar de themaboek? Check de foto's! 

Gratis downloads!

Geld Bingokaarten
PDF – 3,4 MB 45 downloads
Ikea Rad Bingo Geld
PDF – 3,4 MB 46 downloads
Hakken En Plakken Thema Kunst
PDF – 840,9 KB 74 downloads
Piet Mondriaan 1
PDF – 453,0 KB 57 downloads
Sjablonen Piet Mondriaan Lente
PDF – 29,9 KB 54 downloads
Woordkaarten Thema Kunst 2
PDF – 7,3 MB 90 downloads
Tekenopdracht Thema Kunst
PDF – 33,0 KB 68 downloads
Rolkaarten Museum Thema Kunst
PDF – 1,1 MB 62 downloads
Knipatronen 2
PDF – 363,7 KB 65 downloads